Ochelari de soare – cum alegi perechea potrivită?

Astăzi vom discuta despre ochelarii de soare, indispensabili pentru zilele însorite, care nu sunt doar un accesoriu ci oferă și protecție împotriva razelor UV. În următoarele rânduri, veți găsi informații legate de istoria ochelarilor de soare, ce tipuri de lentile exista, rame și multe alte lucruri utile și pe care trebuie să le cunoașteți înainte de achiziționarea unor ochelari de soare.

Prima utilizare a ochelarilor de soare datează încă de pe vremea popoarelor inuite care foloseau lemn, os, fildeș de morsă sau coarne de ren pentru confecționarea acestor accesorii. Practic, ochelarii aveau o fantă mică prin care purtătorul putea să vadă și în același timp era protejat de razele soarelui. 

În anul 1752, Ayscough a creat ochelari cu sticlă nuanțată în albastru, în speranța că aceasta poate corecta vederea. Începând cu anul 1900, utilizarea ochelarilor de soare a devenit din ce în ce mai răspândită, mai ales în rândul vedetelor de la Hollywood.

„Ochelarii de soare sunt bijuterii pentru ochi”, spunea odată Anna Wintour, redactoarea Vogue. Chiar are dreptate deoarece o pereche potrivită de ochelari de soare poate transforma o ținută obișnuită într-una extraordinară. Cu toate acestea, nu este doar despre estetică ci e ca și cum ai combina un costum elegant cu o armură medievală – asigurând eleganță și protecție – practic două lucruri importante, în unul singur.

Tipuri de lentile pentru ochelari de soare

ochelari de soare polarizati

1. Lentile Polarizate vs. Nepolarizate

Să începem cu un aspect important: polarizate sau nepolarizate?

Peste tot se marketează lentilele polarizate și se vorbește despre cât de bune sunt. Totuși, nimeni nu explică diferența dintre cele polarizate și cele nepolarizate și care sunt cazurile și situațiile în care avem nevoie de unele sau de altele.

Lentile Polarizate

Ochelarii de soare cu lentile polarizate au devenit disponibili pentru prima data în anul 1936, când Edwin Land a început să utilizeze filtrul Polaroid.

Dacă ești șofer, probabil ai întâlnit inamicul numărul unu al vizibilității: reflexia. Lentilele polarizate sunt ca un scut care blochează reflexiile soarelui, filtrează lumina orizontală, reducând astfel strălucirea și oboseala ochilor. Acest tip de lentile sunt tratate cu un filtru chimic care poate bloca o parte din lumina puternică reflectată de apă, zăpadă sau sticlă.

Exemple de activități la care sunt utile lentilele polarizate:

  1. Condusul: lentilele polarizate reduc efectul de „strălucire” a asfaltului umed, protejează de lumina orbitoare de care avem parte pe timp de iarna datorită reflexiei din zăpadă sau de razele puternice ale soarelui
  2. Pescuitul: îți permite să vezi prin reflexia apei, facilitând observarea peștilor.
  3. Schiul și snowboardingul: reduce strălucirea și reflexiile de pe zăpadă.
  4. Ciclismul: ajută la vizibilitate în condiții de lumină puternică.

Lentile Nepolarizate

Pe de altă parte, lentilele nepolarizate sunt ca un filtru simplu și da, își fac treaba, dar trebuie să ne mai ferim și noi de reflexiile foarte puternice. Ele reduc foarte bine intensitatea luminii, dar nu filtrează reflexiile. Sunt bune pentru condiții de lumină scăzută sau pentru activități care necesită percepție clară a culorilor, cum ar fi cititul sau scrisul. Dar când vine vorba de a reduce strălucirea, nu putem spune că fac ce mai bună treabă deoarece nu au aceeași peliculă de protecție ca lentilele polarizate.

Așadar, lentilele polarizate sunt utile în condiții de soare și reflexii puternice iar lentilele nepolarizate își fac foarte bine treaba ca protecție împotriva razelor UV și a luminii de intensitate medie. Ambele tipuri de lentile au o serie de avantaje și dezavantaje și este foarte important să le alegi în funcție de activitatea pe care urmează să o desfășori.

Exemple de activități la care sunt utile lentilele nepolarizate:

  1. Cititul în aer liber: nu ai nevoie de filtrare intensă a luminii, doar de o reducere a intensității.
  2. Plimbările în parc: pentru o zi însorită, dar fără reflexii puternice, sunt suficiente lentilele nepolarizate.
  3. Cumpărăturile: într-un mediu închis sau semi-închis, lentilele nepolarizate sunt mai mult decât adecvate.
  4. Gătitul la grătar: dacă soarele nu e prea puternic, aceste lentile sunt suficiente pentru a vedea clar și desfășura activitatea fără disconfort din cauza sa.
  5. Urmărirea unui eveniment sportiv: dacă stai în tribune și nu ești expus la reflexii intense, lentilele nepolarizate sunt foarte bune.

2. Lentile de ochelari de soare cu protecție UV

ochelari de soare cu protectie uv

Protecția UV este foarte importantă chiar și atunci când vine vorba despre ochii tai iar pentru acest lucru ai nevoie de o pereche de ochelari de soare cu lentile ce au protecție UV. Soarele nu doar că strălucește; eliberează și raze ultraviolete care pot fi dăunătoare. Lentilele cu protecție UV blochează aceste raze, păstrându-ți ochii sănătoși. Dacă îți pasă de sănătatea ochilor tăi pe termen lung și suntem siguri că iți pasă, acestea sunt o necesitate.

Întrebarea care vine de fiecare dată când pomenim de protecția UV este: ochelarii de soare polarizați au și protecție UV?

Ei bine, de obicei, ochelarii polarizați vin și cu protecție UV, dar nu e o regulă generală. Polarizarea și protecția UV sunt două caracteristici diferite. Polarizarea reduce strălucirea și reflexiile, în timp ce protecția UV blochează razele ultraviolete dăunătoare. De cele mai multe ori, protecțiile UV se găsesc pe ochelarii de soare cu lentile nepolarizate.

Dacă ești în căutarea unei perechi de ochelari care să îți ofere ambele beneficii, asigură-te că verifici eticheta sau specificațiile produsului. Uneori, informația e trecută pe eticheta atașată la ochelari sau în descrierea din magazinul online (Lensa de exemplu oferă și în site informații cu privire la acest aspect). Așadar îți recomandăm să nu presupui că orice pereche de ochelari polarizați are și protecție UV și să verifici sau să ceri informații suplimentare.

3. Culoarea lentilelor pentru ochelari de soare

Ai observat vreodată cum lumea pare diferită printr-o pereche de ochelari de soare cu lentile portocalii? Fiecare culoare are un scop. Lentilele maro sau portocalii sunt bune pentru contrast iar cele gri sau negre păstrează culorile naturale. Lentilele verzi sunt excelente pentru condiții de lumină variabilă.

Așadar, alege în funcție de nevoile tale și preferințele personale. Alegerea culorii lentilelor, în general, nu este doar o chestiune de stil, ci și una de sănătate și confort însă, acum cum că știi aceste informații cu siguranță poți face cea mai bună alegere.

Cum alegem ramele ochelarilor de soare?

rame de ochelari de soare

Dincolo de logouri ale unor branduri care ne plac, există câteva lucruri mai „tehnice” de care ar trebui să ținem cont atunci când alegem ramele ochelarilor. Acestea sunt de 2 tipuri de plastic și de metal. Ambele sunt foarte populare și au fanii dar și criticii lor. 

Principalele diferențe:

Ramele de plastic sunt ușoare, confortabile și, să fim sinceri, mult mai accesibile ca preț dar, chiar și așa, nu sunt doar pentru cei cu buget limitat. Există și designeri care folosesc plasticul pentru a crea forme și culori unice chiar dacă acesta poate fi mai puțin durabil și se poate deforma la căldură sau la diverse acțiuni mecanice.

Pe de altă parte, metalul e robust și elegant. E materialul ales pentru o pereche de ochelari care oferă un look profesional sau vintage dar metalul poate fi greu și inconfortabil dacă porți ochelarii o perioadă lungă de timp și da, sunt de obicei mai scumpi decât cei cu rame din plastic.

Avantaje și dezavantaje

Ramele de plastic sunt ușoare și pot fi mai confortabile pentru purtare îndelungată. Sunt și hipoalergenice, deci nu vei avea probleme dacă ai pielea sensibilă. Dezavantajul? Sunt mai puțin rezistente la uzură și pot fi afectate de factori ca soarele sau produsele chimice.

Metalul, în schimb, e durabil și rezistent. Acesta poate rezista la impact mai bine decât plasticul și are un aspect mai „serios”, să zicem. Dar, ca să fim corecți, metalul poate fi greu și poate cauza disconfort. De asemenea, dacă ai alergii la anumite metale, ai putea avea probleme. Apropo de alergii, dacă alegeți rame din metal, trebuie să verificați întotdeauna specificațiile producătorului unde sa existe mențiunea nichel free.

Alegerea materialului ramei depinde de stilul tău de viață, nevoile tale și, desigur, de buget. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale, așa că ia în considerare toți factorii înainte de a face o alegere.

Cum alegem ochelarii de soare în funcție de forma feței și stilul personal?

Forma feței tale este un element principal pentru alegerea ochelarilor.

  • Dacă ai fața ovală, ești în avantaj: aproape orice stil de ochelari ți se potrivește.
  • Pentru fețele rotunde: ochelarii cu linii drepte sunt cei mai potriviți.
  • Dacă ai fața pătrată: un stil rotund sau oval va atenua unghiurile. 

În teorie, este totul foarte simplu, mai greu este când te vezi in showroom-ul Lensa, cu o pereche de ochelari pe nas care îți plac foarte mult dar care sunt total opusul a ceea ce recomandă specialiștii în ghidurile de alegere a ochelarilor în funcție de forma feței.

ochelari de soare rotunzi

Apoi vine stilul tău. Ești clasic sau îndrăzneț? Dacă preferi ceva clasic, modelele aviator sau wayfarer sunt alegeri sigure. Dacă îți place să experimentezi, caută modele cu culori vii sau forme neobișnuite. Aici, personalitatea ta e cea care dictează dacă vei purta o pereche de ochelari de soare pătrați cum ai văzut la Dorian Popa sau unii cu un design clasic.

Modă și tendințe în 2024

În 2024, se așteaptă ca modelele clasice să rămână în trend. Ochelarii de soare tip aviator și cei wayfarer sunt ca vinul vechi; cu cât trec mai mulți ani, cu atât devin mai buni. Dar, așteaptă-te și la o revenire a stilurilor retro, cum ar fi ochelarii cu lentile rotunde sau cei în stil „cat-eye”.

Pentru sezonul cald, ochelarii cu lentile colorate ar putea fi vedetele. Ochelarii cu lentile roz, albastre sau verzi au început să apară pe podiumuri și în reviste. În sezonul rece, tonurile mai sobre, cum ar fi griul sau nuanțele de maro, ar putea fi mai potrivite.

Cu toate acestea, indiferent de trenduri, asigură-te că ții cont în primul și în primul rând de nevoile tale în materie de lentile, apoi de forma feței și preferințele care te fac să te simți bine. Întotdeauna o pereche de ochelari cu care tu te simți bine, îți vor fi mai potriviți decât unii pe care îi poarta vedetele și sunt în trend, dar tu te simți ca „un mic extraterestru” atunci când îi porți.

Curățarea și întreținerea ochelarilor de soare

Îngrijirea ochelarilor de soare începe cu curățarea lor și nu, nu e suficient să îi ștergi pe pantaloni, să-i pui la ochi și să mergi mai departe. Folosește o soluție specială de curățare pentru lentile și un material moale, cum ar fi microfibra (cel mai adesea vei primi una sau două la achiziția ochelarilor de soare).

Evită să folosești șervețele umede obișnuite sau produse de curățare agresive pentru că acestea pot deteriora lentilele. O idee bună e să îi clătești cu apă călduță înainte de a aplica soluția de curățare.  

Când vine vorba de păstrare și transport, un toc de ochelari solid e prietenul tău de nădejde. Nu îi lăsa în mașină la soare sau în geanta de plajă fără să îi pui tocul lor special, deoarece căldura și umiditatea sunt dușmanii lor. Dacă nu ai un toc pentru ochelari, folosește un săculeț de microfibră.

Un aspect important la care trebuie să ai grijă (valabil și pentru ochelarii de vedere): când îi dai jos de la ochi și vrei să îi pui pe o suprafață (pe masă. birou, bordul mașinii), pune-i întotdeauna cu lentilele în sus, ca să eviți zgârieturile lentilelor și astfel ochelarii tăi vor avea o viață mai lungă.

Lasă un comentariu

Index